milieuvriendelijk
alles SUSTAINABLE LIFESTYLE

Milieuvriendelijk wassen tips + diy wasmiddel

Kleding wassen is zo’n huishoudelijk klusje wat elke week weer terugkeert. In vergelijking met vroeger heb je er natuurlijk maar weinig werk van. Je gooit de was in de wasmachine, er gaat een scheut wasmiddel bij en na het wassen gooi je de was in de droger. Nog even opvouwen en klaar is kees. Maar de manier waarop wij met z’n allen tegenwoordig de was doen, is helaas niet zo milieuvriendelijk. Denk maar eens aan al het water wat verbruikt wordt tijdens een wasbeurt. Of wat dacht je van de stroom die de wasmachine en wasdroger draaiende houden? En heb je er wel eens bij stil gestaan dat wasmiddel van reguliere merken veelal bestaan uit schadelijke chemicaliën zoals sulfaten, parfum, fenolen, en bleekmiddelen. Stuk voor stuk ingrediënten die niet alleen slecht zijn voor het milieu, maar ook voor jouw gezondheid. Daarom vertel ik je in deze blog hoe je op een milieuvriendelijke manier de was kunt doen. En deel ik een makkelijk recept op natuurlijke basis om zelf vloeibaar wasmiddel te maken. Beter voor het milieu, je gezondheid en de portemonnee! Lees je mee?

Milieuvriendelijk de was drogen

Het is alweer twaalf jaar geleden dat ik het ouderlijk huis verruild heb voor mijn eigen stekje. Destijds heb ik geen wasdroger aangeschaft simpelweg omdat het toen niet in mijn budget lag. Tegenwoordig heb ik nog steeds geen wasdroger. Een bewuste keuze, het heeft namelijk veel voordelen om je was simpelweg aan de lucht te laten drogen. Je bespaart natuurlijk enorm op de aanschafkosten en op de uiteindelijke energiekosten. En als bijkomend voordeel wordt je was buiten lekker fris en blijft je kleding veel langer mooi. Helaas kun je in een land met een wisselend klimaat niet altijd de was buiten ophangen en zul je de was soms binnen moeten laten drogen. Dit is geen enkel probleem zolang je er maar voor zorgt dat je huis goed geventileerd is, zeker de ruimte waar je je was laat drogen ( ivm met de luchtvochtigheid ). Doe je dit niet dan wordt je was muf en kunnen er schimmels en bacteriën ontstaan.

Onmisbare tools ( 100 % milieuvriendelijk )

Een wasje in de wasdroger gooien is lekker makkelijk en snel. Maar als je geen wasdroger hebt kun je het jezelf maar beter gemakkelijk maken. Zo blijft het ophangen van de was tenminste een leuk klusje. Daarom heb ik een paar jaar geleden geïnvesteerd in een wanddroger van Brabantia voor buiten. De wanddroger kun je bevestigen aan de muur en uitklappen zodra je de was ophangt, na gebruik kun je hem weer inklappen en afdekken met een weerbestendige beschermhoes. Ik kan er alle was makkelijk op kwijt en vind het ideaal dat ik geen geklungel meer heb met al die wasrekjes. En voor het ophangen van de was binnenshuis zag ik onlangs dit prachtige houten droogrek op de blog van Columns By Kari voorbij komen. Ik heb hem zelf nog niet in huis maar hij staat hoog op mijn verlanglijstje.

Daarnaast kun je natuurlijk niet zonder wasknijpers. Heb je nog wasknijpers van plastic dan is het natuurlijk een milieuvriendelijke keuze om die gewoon te blijven gebruiken. Maar mocht je weer eens toe zijn aan een nieuwe batch dan zijn de gewone houten wasknijpers of de ronde houten wasknijpers van Dille & Kamille een aanrader. De wasknijpers van Dille & Kamille zijn gemaakt van FSC hout en dus een duurzame keuze. Bovendien oogt het ook een stuk mooier dan die plastic knijpers vind je ook niet?

Heb je wel een wasdroger?

We kunnen tot de conclusie komen dat het een milieuvriendelijke en duurzame keuze is om geen wasdroger te gebruiken. Toch kan ik me heel goed voorstellen dat dat niet voor iedereen weggelegd is. Kun je echt niet zonder? Neem dan eens een kijkje op de blog van Kari, zij schreef ook een interessante blog over dit onderwerp. Wist je bijvoorbeeld dat je aan het energielabel kunt zien hoe (on)zuinig jouw wasdroger is? Zo kan het in sommige gevallen duurzamer zijn om je wasdroger juist wel te vervangen. P.s Kari deed ook een experiment en ontdekte hoe het was om drie maanden zonder haar geliefde wasdroger te leven. Hoe dat afliep lees je hier.

Zo droogt je was sneller in de wasdroger

En wist je dat er nog een manier is om milieuvriendelijk met je was om te gaan ook als je in het bezit bent van een wasdroger? Vilten wasbollen van 100 % schapenwol helpen je om de was sneller te laten drogen. Deze wasbollen van Dille & Kamille helpen warme lucht efficiënt te verspreiden, waardoor de was sneller droogt. Ook komt je was minder statisch en gekreukt uit de wasdroger. Wasverzachter is met deze handgemaakte wasbollen trouwens ook overbodig, de wasbollen maken je was namelijk heerlijk zacht. Dat houdt in dat je nooit meer wasverzachter hoeft te kopen, en daar bespaar je natuurlijk enorm veel plastic flessen en geld mee. En uit ervaring kan ik je vertellen dat deze wasbollen geweldig werken, mijn vriendin Alyson heeft ze namelijk uitgetest. Waar ze eerst twee keer het droog-programma moest draaien ( zonder de wasbollen ), hoeft dat nu nog maar 1 keer op het kortste programma. Tel maar uit je winst. De wasbollen kosten € 12,95 en zijn goed voor maar liefst 1000 droogbeurten. Je shopt ze via deze link.

Zelf 100 % natuurlijk & milieuvriendelijk wasmiddel maken

Wist je dat niet alleen huidverzorgingsproducten maar ook producten zoals wasmiddel allerlei schadelijke toxische stoffen bevatten? Het wasmiddel dat je gebruikt komt niet alleen in je kleding ( en dus op je huid ) maar ook in het riool terecht. Daarom maakte ik in 2012 al de overstap naar ecologisch en milieuvriendelijk wasmiddel. Een hele poos heb ik het wasmiddel van Marcel’s Green Soap gebruikt, echt heerlijk spul! De flessen van dit merk zijn gemaakt van 100% gerecycled plastic, hartstikke goed maar het is wel afval dat elke keer weer op de afvalbelt beland. Daarom ging ik op zoek naar een zero-waste alternatief een aantal jaar geleden. Sinds 2015 maak ik zelf vloeibaar wasmiddel met dit recept. Je kunt het wasmiddel voor de bonte en de witte was gebruiken. Sommige mensen voegen nog soda aan dit recept toe voor de witte was maar ik vind dat persoonlijk niet nodig. Het is een makkelijk recept, wat je veel geld bespaart en is ook nog eens hartstikke milieuvriendelijk!

milieuvriendelijk

Benodigdheden:

  • 1 liter fles ( van dik glas )
  • 30 gram aleppo zeep geraspt
  • Je kunt ook losse zeepvlokken gebruiken maar dit is duurder dan aleppo zeep
  • 1 liter kokend water
  • 8-10 drupjes etherische olie naar keuze ( ik gebruik de olie van Physalis )
Zo maak je het

Rasp de zeep met een rasp. Dit recept is voldoende voor 1 liter wasmiddel. Maar je kunt ook gelijk wat meer zeep raspen, zodat je niet elke keer zeep hoeft te raspen als je weer nieuw wasmiddel wilt maken. Het raspen van de zeep kost namelijk best wat tijd. Het is dus handig om een voorraadje te maken. Kook een liter water in een pan en voeg vervolgens de zeep toe. Roer net zolang tot de zeep opgelost is. Zodra het mengsel een beetje afgekoeld is kun je het in een glazen fles gieten ( wees voorzichtig ). Voeg vervolgens de etherische olie naar keuze aan het mengsel toe en schud goed. Je kunt het wasmiddel het beste een nachtje laten staan. Als het goed is heb je de volgende dag een mooi glad mengsel ( vrij dik van structuur ). Je kunt een dopje per wasbeurt gebruiken. Ga jij dit wasmiddel thuis ook maken? Dan ben ik erg benieuwd of het je goed bevalt, veel wasplezier!

Dit artikel is geen samenwerking maar bevat wel affiliate links. Lees hier ook mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.