nagellak
alles Other

Nagellak van het natuurlijke merk boho

Onlangs heb ik twee mooie kleurtjes nagellak voor Pasen aangeschaft. Maar voordat ik het gekocht heb heb ik eerst wel een klein onderzoek gedaan. Heb jij je namelijk wel eens afgevraagd waarvan nagellak gemaakt wordt? Wanneer de nagellak precies uitgevonden is is nog onbekend maar het bestaat al eeuwen. Vroeger werd de nagellak op een hele andere wijze gemaakt dan tegenwoordig.

Zo ging het vroeger

Chinese vrouwen maakten rond 3000 voor Christus hun lak van Arabisch gom, gelatine, bijenwas, plantaardige kleurstoffen en eiwitten. En om een mooi rood-roze kleurtje te krijgen gebruikten ze geperste orchideeën en rozenblaadjes. Zij maakten hun nagellak dus nog van ingrediënten die 100 % natuurlijk zijn. Het nadeel van deze soort nagellak was dat deze uren moest drogen en natuurlijk veel voorbereidingstijd kostte.

Jaren later rond 1900 breidden chemici de cosmetica branche uit met allerlei nieuwe ontdekkingen. Ze voegden chemische conserveermiddelen en stoffen toe aan allerlei verzorgingsproducten, en dus ook aan nagellak. De toegevoegde stoffen moeten ervoor zorgen dat de nagellak sneller droogt , beter dekt en langer blijft zitten. Dat de nagellak zijn werking goed doet is natuurlijk fijn. Maar helaas hebben al deze chemische stoffen ook veel nare effecten op onze gezondheid. 

Deze stoffen kun je beter mijden

Hieronder vertel ik je welke stoffen je beter kunt mijden. Deze stoffen worden samen ook wel de ‘big 3′ genoemd, oftewel de drie meest giftige stoffen die in nagellak voorkomen. Daarnaast zitten er in nagellak vaak ook nog stoffen zoals parabenen, camphor,xylene,en colophane die ook zeer schadelijk kunnen zijn. En die je dus ook beter kunt mijden.

Formaldehyde

Wordt ook wel Methanal genoemd en is een gas dat een ontsmettende en conserverende werking heeft. Het dient vooral als verharder die ervoor zorgt dat de nagel goed hard en stevig wordt en daarom komt formaldehyde voornamelijk in nagelverharders voor. Formaldehyde is een giftig kleurloos gas met een heel sterke, onaangename prikkelende geur en er is bewezen dat dit gas kankerverwekkend kan zijn wanneer je er lang aan blootgesteld wordt. Formaldehyde kan de ogen, neus en keel irriteren en daarnaast kan er ook hoofdpijn en huidirritatie en in de loop van de tijd zelfs astma optreden.

Dibutylftalaat

(afkorting DBP) is een kleurloze tot lichtgele, stroperige vloeistof. Dibutylftalaat is één van de meest gebruikte weekmakers in nagellak. Diverse (dier)proeven hebben aangetoond aan dat deze stof schadelijke gevolgen kan hebben voor de voortplantingsorganen en tijdens een zwangerschap voor de ontwikkeling van het ongeboren kind. Dit komt doordat DBP ervan wordt verdacht verstoringen in de hormoonhuishouding te veroorzaken en via de moeder zijn weg naar de placenta weet te vinden waardoor het ongeboren kind schade of een achterstand in de groei kan oplopen.
DBP mag in de Europese Unie dan officieel ook niet meer aan cosmetica toegevoegd worden, omdat de stof wordt beschouwd als schadelijk voor de voortplanting. Helaas wordt hier in Amerika nog wel gebruik van gemaakt, wat weer door Europa geïmporteerd wordt.

Tolueen 

is een verdunningsmiddel en wordt behalve in nagellak onder andere ook verwerkt in producten als verf, anti-roest middelen, zilverpoets, verf en lijm. Tolueen is een oplosmiddel dat nagellak vloeibaar houdt en ervoor zorgt dat het makkelijk aan te brengen is. Wanneer je grote hoeveelheden tolueen inademt kun je duizelig en misselijk worden en zelfs flauwvallen. Als je langdurig  aan hoge concentraties tolueen wordt blootgesteld kan het geheugenproblemen en blijvende schade aan verstandelijke en emotionele functies veroorzaken met als gevolg een verminderd geheugen, prikkelbaarheid, spraakproblemen, vermoeidheid en hoofdpijn. Tolueen kan ook gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de ongeboren baby tijdens een zwangerschap.

nagellak

Alternatief

Ik ben opzoek gegaan naar een natuurlijk alternatief. Toen ik laatst in de natuurwinkel Bio bij Jansen was zag ik een mooie stellage staan van het merk BoHo. Ik heb twee mooie zachten tinten nagellak meegenomen om deze eens te proberen. Boho is een biologisch make-up merk en is gelanceerd in 2012 in Frankrijk.

Pluspunten

  • De verpakkingen zijn milieuvriendelijk; gemaakt van gerecycled papier en plastic
  • De dop is gemaakt van PEFC gecertificeerd hout en verzekert zo het duurzaam omgaan met onze bossen
  • Is niet getest op dieren en bevat ook geen ingrediënten van dierlijke afkomst 
  • Bevat 70/86 % natuurlijke ingrediënten
  • De Boho nagellak heeft een ecologische 2-lagen formule die bestaat uit biologische materialen zoals katoen, wol, aardappel, mais, tarwe en maniok
  • Zeer ruim assortiment en betaalbaar
  • De nagellak blijft lang zitten

Minpunten

  • Niet 100 % natuurlijk ( maar met nagellak is dat volgens mij ook onmogelijk )
  • Je moet de nagellak wel 2 x aanbrengen voordat het een goede dekking geeft

Boho nagellak is verkrijgbaar: in verscheidene reform/natuur winkels. Ook online verkrijgbaar bij verschillende webshops o.a op : http://www.biggreensmile.nl

natuurlijke nagellakOp de bovenstaande foto heb ik de tint Palm Tree op.

IMGP2737_7b1

Dit artikel is geen samenwerking maar bevat wel affiliate links. Lees hier ook mijn disclaimer.

3 gedachten over “Nagellak van het natuurlijke merk boho”

  1. Nou ik vind de nagellak van boho vreselijk chemisch ruiken. Toen ik het flesje opende kreeg ik spontaan hoofdpijn en last van de luchtwegen

  2. Hoi Patrizia,

    Dat vond ik persoonlijk best meevallen maar ik kan me er enigszins iets bijvoorstellen 😉 de nagellak van BOHO is namelijk niet 100 % natuurlijk. Als je een nagellak vindt die 100 % natuurlijk is dan hoor ik dat graag van je 🙂 want tot nu toe heb ik die nog steeds niet gevonden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.