• Taking joy in life is a woman's best cosmetic • Let food be thy medicine and medicine be thy food •

NATUUR COSMETICA ALLES WAT JE MOET WETEN

NATUUR COSMETICA ALLES WAT JE MOET WETEN

HET IS JE MISSCHIEN WEL OPGEVALLEN DAT WE STEEDS BEWUSTER EN GEZONDER PROBEREN TE LEVEN?

Zo proberen we bijvoorbeeld meer te bewegen, lopen we met gemak nog een rondje hard na een lange werkdag. En gaan we daarna nog een uurtje naar de yogaschool. Ook vermijden we suiker in voedsel en willen we zo puur en biologisch mogelijk eten. Een erg goede ontwikkeling denk ik.

En gelukkig zijn we ook steeds kritischer met wat we dagelijks op onze huid smeren. En dat is ook heel erg nodig,  want wist jij dat in de reguliere verzorgingsproducten allerlei schadelijke stoffen zitten? De reguliere producten bestaan meestal voor het grootste gedeelte uit water, aangelengd met een chemische cocktail en een verassend laag percentage actieve stoffen.

Vaak bevatten de producten bovendien stoffen waarvan vermoed wordt dat ze helemaal niet zo onschuldig zijn, maar waarvan de langetermijneffecten op de gezondheid nog niet of onvoldoende gekend of erkend zijn. En om die reden kies ik voor natuur cosmetica, maar wat is dan dan natuur cosmetica? Vandaag leg ik je daar mee over uit, en geef ik je drie hele goede redenen om over te stappen op natuurlijke cosmetica.

WAT IS NATUURCOSMETICA PRECIES?

De ingrediënten waaruit cosmeticaproducten zijn samengesteld, kunnen synthetisch of natuurlijk van aard zijn. Bij natuurcosmetica wordt uitsluitend gewerkt met gezonde natuurlijke ingrediënten uit gecontroleerde en milieuvriendelijke teelt. De natuurcosmeticafabrikanten delen dezelfde filosofie. Deze zou je kunnen omschrijven als: het goede uit de natuur gebruiken en/of produceren met respect voor de natuur. Natuurlijke ingrediënten en heilzame planten, kruiden en bloemen vormen de basis voor deze cosmeticaproducten. De producten ondersteunen het verzorgende en herstellende vermogen van de huid.

OP MIJN PRODUCT STAAT NATUURLIJK IS HET DAN OOK 100 % NATUURLIJK?

Nee helaas daar kun je niet zomaar vanuit gaan. Want wist je dat wanneer een product slechts voor 10% uit natuurlijke ingrediënten bestaat het al een natuurlijk product genoemd mag worden? Dit betekent dat elke producent de claim ‘natuurlijk’ vrij op de verpakking kan zetten, zelfs als dit niet klopt met de inhoud. Dit fenomeen heet ‘greenwashing’, wat inhoudt dat een product een ‘groen’ en gezond imago aangemeten krijgt, zonder dat dit daadwerkelijk zo is. Dat de rest van een zogeheten ‘ natuurlijk ‘ product uit allerlei chemische giftige stoffen bestaat wordt dan maar even achterwege gelaten. Zo zie je dus dat er heel gemakkelijk verwarring kan ontstaan. En dat het ons niet bepaald gemakkelijk wordt gemaakt.

Ondanks het feit dat het in ieder land verplicht is gesteld dat er op de etiketten van cosmetica en verzorgingsproducten vermeld moet worden welke ingrediënten er in zijn verwerkt, is deze informatie in de meeste gevallen erg gebrekkig. Op de etiketten wordt namelijk een abracadabra van chemische termen vermeld , die de meesten van ons niet eens kennen, laat staan kunnen begrijpen. Zonder aanwijzingen welke ingrediënten veilig en welke schadelijk zijn heeft dit dus ook weinig nut. Inmiddels begrijp je vast wel dat je aan zo’n etiket vrij weinig kunt aflezen , tenzij je een chemicus bent.

Gelukkig is natuur cosmetica wel te herkennen aan bepaalde keurmerken. Er zijn in Europa diverse instanties die richtlijnen hebben opgesteld voor natuurlijke cosmetica. Al deze keurmerken hebben hun eigen keurmerk-logo die producten alleen maar mogen voeren als ze aan bepaalde (strenge) eisen voldoen. Deze richtlijnen zijn streng en worden wellicht nog strenger gecontroleerd. Kortom een product met een biologisch keurmerk voor cosmetica is de beste garantie dat je een product in handen hebt waar jij, de mensen om je heen en de aarde blij van worden. Lees hier meer over in mijn vorige blog http://basedonnature.nl/keurmerken/

KIES DAAROM VOOR NATUURCOSMETICA 

NATUUR COSMETICA IS VRIJ VAN SCHADELIJKE STOFFEN

 •  Gecertificeerde natuur cosmetica is gegarandeerd vrij van:
 • Microplastics
 • Synthetische geur- en kleurstoffen
 • Synthetische conserveringsmiddelen
 • Siliconen
 • Minerale oliën en andere aardolieproducten
 • Parabenen
 • Polyethyleenglycol (PEG)
 • Sodium Lauryl Sulfaat

NATUUR COSMETICA IS BETER VOOR JE HUID 

 • Je hebt minder kans op een allergie.
 • Natuurcosmetica is gifvrij, bevat geen belastende stoffen, en is daarom veilig in gebruik.
 • Natuurcosmetica voedt de huid beter doordat er alleen maar natuurlijke ingrediënten gebruikt zijn.

NATUUR COSMETICA IS BETER VOOR HET MILIEU 

 • De ingrediënten worden milieuvriendelijk, duurzaam en vaak ook fairtrade verbouwd.
 • Biologische cosmetica wordt gegarandeerd niet getest op dieren, de producten zijn vaak Vegan.
 • Biologische landbouw werkt vanuit respect voor natuur en milieu.
 • De ingrediënten en producten zijn goed afbreekbaar. Er komen dus geen schadelijke stoffen zoals microbeads onze natuur terecht.

P.s  stap je over van reguliere op natuurlijke cosmetica, dan merk je niet alleen dat de ingrediëntenlijst er anders uit ziet, maar ook dat de geur en textuur vaak verschillen. Shampoos met een wasactieve stof uit kokosnoot schuimt bijvoorbeeld ook bijna niet. Ook ruikt natuurlijke cosmetica meestal minder sterk dan de reguliere cosmetica. Maar wees niet bang je hoeft je hierdoor niet af te vragen of de producten minder goed zijn. Gelukkig niet, integendeel zelfs. Je huid zal even moeten ontwennen van de chemie-cocktail, maar zal je daarna extra dankbaar zijn!

Lees ook mijn gastblog die ik schreef voor https://columnsbykari.com/2018/01/21/gastblog-3-redenen-om-te-gaan-op-natuurlijke-cosmetica/

Bron: Flickr

www.nieuweband.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *