plastic vrij
alles Hair Reviews

Plastic vrij je haar wassen met de solid bars van Ethique

Solid shampoo bars en conditioners zijn populairder dan ooit. Steeds meer mensen vinden hun weg naar natuurlijke cosmetica. En willen ook graag een plastic vrij en duurzaam alternatief voor alle plastic flessen die in de gemiddelde badkamer rondzweven. Maar het vinden van een shampoo bar die daadwerkelijk goed z’n werk doet en bij je haartype past kan een hele opgave zijn. Ik heb al diverse natuurlijke shampoo bars uitgeprobeerd zonder enig succes. Na een wasbeurt met zo’n bar bleef er altijd een vette waas achter op mijn haar, en wilde ik mijn haar na een dag al weer wassen.

Ik had de handdoek stiekem al in de ring gegooid. Maar mijn beste vriendin gaf mij de tip om de producten van het Nieuw-Zeelandse merk Ethique eens uit te proberen. Toevallig ontving ik kort daarna een hele box van het merk Ethique gevuld met zero-waste verzorgingsproducten, wat een geluk. Ik besloot om het wassen met de solid bars nog een kans te geven, want ik wil heel graag een badkamer die in ieder geval voor 90 % plastic vrij is. Inmiddels heb ik de producten een ruime maand getest. Vandaag leg ik je in het kort uit wat solid bars zijn, en vertel ik over het merk Ethique. Verder lees je meer over mijn ervaring met de shampoo bar en de solid conditioner van dit merk. Scroll dus snel naar beneden als je meer wilt weten.

Wat zijn solid bars?

Solid bars zijn blokken haarzeep/conditioner in een vaste compacte vorm. Het werkt net even een tikkeltje anders dan een haarverzorgingsproduct uit een fles. Bij het gebruik van een shampoo bar maak je de zeep en je haren nat, wrijf je de zeep over je haren heen , en spoel je vervolgens de shampoo weer uit. De conditioner breng je aan na het wassen met de shampoo. Je wrijft de natte bar 4-5 keer door je natte haar heen. Daarna leg je de bar weg en masseer je de conditioner in je lokken. Je laat de conditioner even goed inwerken en vervolgens spoel je het weer uit.

Waarom zijn solid bars beter voor het milieu?

Solid bars zijn 100 % plastic vrij en daardoor een zeer milieuvriendelijke keuze. Ethique heeft als missie om de wereld te verlossen van onnodig plastic gebruik en te streven naar zero-waste. Alle producten van Ethique bevatten biologisch afbreekbare ingrediënten en hebben een composteerbare verpakking. Dit betekent dat je de verpakking gewoon in een compostbak kunt weggooien na gebruik.

Hoe bewaar ik een solid bar?

Ethique verkoopt speciale zeepbakjes die ervoor zorgen dat je bars langer mee zullen gaan. Het slimme ontwerp helpt namelijk water weg te laten lopen en de zeep te laten ademen, zodat het zeepstuk droog blijft en langer meegaat. De stevige container is volledig plastic vrij. Hij is gemaakt van composteerbaar bamboe en maïzena dat tot 5 jaar mee gaat in je douche of badkamer. Het container bakje is verkrijgbaar in de kleuren groen, roze, en navy ( het witte bakje dat ik zelf heb zag ik nu niet meer staan op de website van Holland and Barrett ) en kost €13.49. Je kunt je zeep ook nog bewaren in een speciaal zeepzakje. Die kun je vinden in diverse webshops die natuurcosmetica verkopen.

Dit wil je weten over het merk Ethique

Naast dat de producten van Ethique bijdragen aan een schoner milieu zijn ze ook geschikt voor mensen met een vegan levenstijl. Dit komt doordat Ethique alleen maar gebruik maakt van plantaardige ingrediënten zoals kokosnootolie, essentiële olie en cacaoboter. Daarnaast zijn de producten van Ethique 100 % natuurlijk, palmolievrij en uiteraard ook dierproefvrij. Ook staat fair trade hoog op het lijstje bij Ethique. Dat houdt in dat ze een eerlijke prijs betalen voor de grondstoffen die ze gebruiken, zo weinig mogelijk negatieve impact op het milieu hebben en dat ze investeren in gezinnen in arme landen die voor zichzelf beginnen.

Pinkalicious Solid Shampoo for normal hair

De shampoo bars van Ethique zijn verkrijgbaar in vijf verschillende soorten. Ik heb Pinkalicious getest, een shampoo bar voor normaal haar. Pinkalicious, met roze grapefruit en vanille, is de ideale aanvulling op je beauty bar collectie. Deze shampoo bevat Samoaanse kokosnoot en cacaoboter, samen met een groot aantal andere hemelse ingrediënten. De shampoo bar bevat 110 gram en kost €14.99. De shampoo bar is exclusief verkrijgbaar bij Holland and Barrett.

Ingrediënten

Sodium coco-sulfate, sodium cocoyl isethionate, stearic acid, aqua, decyl glucoside, Theobroma cacao (cocoa) seed butter, stearyl alcohol, glycerin, lactic acid, Cocos nucifera (coconut) oil, cetyl alcohol, cocos nucifera (coconut) fruit, caprylic/capric triglyceride, Citrus paradisi (pink grapefruit) peel oil, sodium isethionate, limonene, parfum^, behentrimonium methosulfate, mica, CI 77891, CI 77861. ^ = etherische olie

Mijn ervaring met Pinkalicious

Veel mensen denken dat wanneer ze de overstap maken naar een shampoo bar het normaal is dat je haar dof is en er een vettig laagje op je haar achterblijft. Uiteindelijk verdwijnt het vette laagje en de doffe uitstraling waardoor dit ook wel de overgangsperiode genoemd wordt. Ik dacht dit eerst ook, maar wat blijkt ik heb tot nu toe alleen maar shampoo bars gebruikt die totaal niet bij mijn haartype passen. Volgens Brianne West de oprichtster van Ethique zou een shampoo bar vanaf dag 1 moeten werken. En anders is het gewoon niet de juiste shampoo bar voor jou.

Werking

Ik vond het erg spannend om deze bar te gaan testen, ik was bang voor weer een teleurstelling en een vette dot haar. Maar dat was nergens voor nodig want ik heb eindelijk de juiste shampoo bar gevonden! Een shampoo bar werkt natuurlijk anders dan shampoo uit een fles maar het went erg snel.

Na de eerste keer wassen met deze shampoo bar heb ik mijn vriendin gelijk een berichtje gestuurd met het resultaat van mijn glanzende haar. Ik kon het bijna niet geloven dat deze shampoo bar zo ontzettend goed werkt. Er is absoluut geen sprake van een vette laag die achterblijft, sterker nog ik heb het gevoel dat mijn haar nog nooit zo schoon geweest is. En ik kan gewoon twee keer per week mijn haar blijven wassen ( dit deed ik ook met vloeibare shampoo ). De shampoo bar heb ik nu ongeveer een maand gebruikt en ik ben nog steeds laaiend enthousiast. De prijs van de shampoo bar is ook in verhouding aangezien de bar erg lang mee gaat! En voor een product met natuurlijke en eerlijke ingrediënten betaal je nou eenmaal iets meer. Wat ik persoonlijk een goede zaak vind.

Geur en verpakking

Over de geur van deze vrolijke bar kan ik kort en krachtig zijn. Hij ruikt echt zalig, lekker zoet. De kleur van de bar is trouwens knalroze en de uit het oog springende verpakking ook, je krijgt zin om meteen je haar te gaan wassen.

Conclusie

Mijn conclusie? Kopen! Zeker als je op zoek bent naar een plastic vrij alternatief voor je shampoo. Het is de ‘investering’ waard. P.s. ik heb een normaal haartype dus dan is deze bar geschikt. Wellicht heb jij een ander haartype? Neem dan een kijkje op de website van Holland And Barrett en ontdek ook de andere shampoo bars. Wist je dat Ethique ook proefpakketten verkoopt? Zo kun je op een laagdrempelige manier ontdekken welke bar het beste bij jou past.

The Guardian conditioner for normal to dry hair

De conditioner bar is een plastic vrij alternatief voor de reguliere conditioners en is verkrijgbaar in twee verschillende soorten. The Guardian is gemaakt voor mensen die last hebben van droog, beschadigd of pluizend haar. Deze conditioner bevat veel cacaoboter, kokosolie, vitamine B5 en pittige limoenolie. Het zal je pluizige haar temmen en het er weer glad en weelderig laten uitzien. De conditioner bevat 60 gram en kost €14.99. De conditioner is exclusief verkrijgbaar bij Holland and Barrett. Boven de € 20,- zijn de bezorgkosten gratis! Woon je in de buurt van een fysieke Holland and Barrett winkel? Dan kun je je verzorgingsproducten beter afhalen ivm de c02 uitstoot.

Ingrediënten

Cetyl alcohol, stearyl alcohol, behentrimonium methosulfate, Cocos nucifera (coconut) oil, Theobroma cacao (cocoa) seed butter, glycerin, caprylic/capric triglyceride, Citrus aurantifolia (lime) oil, benzyl alcohol, panthenol, mica, dehydroacetic acid, aqua, limonene*, ci 77288, ci 77891

Mijn ervaring met The Guardian

Je haar kan een beetje stroef aanvoelen als je je haar wast met de shampoo bar. Daarom is deze conditioner aan te raden in combinatie met de shampoo. Het maakte mijn haar direct weer lekker zacht. Daarnaast kan ik ook niet zonder conditioner met mijn lange haar want dan ontstaan er allemaal knopen, en ben ik uren bezig om mijn haar uit te kammen.

Werking

Het is net zoals met de shampoo bar even wennen want de manier van aanbrengen is anders. Je haalt de bar door je natte lokken heen 4 a 5 keer. Ik breng de conditioner altijd alleen aan in de puntjes van mijn haar. De conditioner schuimt niet maar dat is ook logisch want dat hoort ook niet zo. Daardoor is het een beetje lastig om te zien waar je het product aanbrengt, dit doe ik dus maar gewoon op gevoel. Tijdens het douchen voel je al dat je haar zachter wordt na het aanbrengen van de conditioner. En als je haar droog is is het heerlijk zacht en heeft het een prachtige glans. Deze bar doet dus wat hij belooft!

Geur en verpakking

De geur van deze bar is aangenaam zacht. Je ruikt vooral de limoen-olie in combinatie met de kokos-olie, echt een lekker fris geurtje voor mij. De kartonnen verpakking is groen net zoals de kleur van de conditioner bar.

Conclusie

Na het wassen met de shampoo en de conditioner ben ik elke keer weer blij verrast. Mijn haren zijn mega zacht, en het glanst zo mooi! Daarnaast is mijn haar ook echt schoon, en blijft het ook enkele dagen schoon. Door deze conditioner bar te kopen bespaar je 5 plastic flessen en 5,1 liter water. Ook een mooi plastic vrij alternatief voor je reguliere conditioner. Ik kan hem je aanraden , ook als je een normaal haartype hebt! P.s Holland & Barret heeft nu een geweldige actie. Op elk 2e product ontvang je maar liefst 50 % korting. Ook op alle producten van Ethique. Wil je voordelig kennis maken? Wees er dan snel bij.

Lees hier ook mijn review over de solid gezichtsscrub van het merk Ethique

Keurmerken: Cruelty Free, Vegan, Palm Oil Free, Zero-waste

Land van productie:  Nieuw-Zeeland 

Online verkrijgbaar: klik hier 

Deze review/post is tot stand gekomen in samenwerking met een merk/bedrijf. Lees hier ook mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.