alles Reviews Sunscreen

Zonnebrand op natuurlijke basis zonder witte waas

Een aantal jaar geleden maakte ik de overstap naar natuurlijke verzorgingsproducten. De meeste producten zijn makkelijk vervangbaar. Hoewel het soms ook gewoon een kwestie van uitproberen is totdat je het juiste merk gevonden hebt. Maar het vinden van een 100 % natuurlijke zonnebrand die goed zijn werk doet bleek echt een enorme opgave te zijn. Ik heb van diverse natuurlijke merken zonnebrand uitgeprobeerd ( maar liefst 5 verschillende ). Maar ze smeerden vaak moeilijk uit en lieten een enorme witte waas achter op mijn huid. Je kunt je vast wel voorstellen dat ik nogal een bleek spookje was vergeleken met mijn vriendinnen op het zonnige strand van Zakynthos. Wat overigens wel hilarische beelden opleverde, maar niet helemaal de bedoeling was.

Gelukkig kwam ik een aantal jaar geleden in aanraking met het merk The Ohm Collection. Inmiddels gebruik ik al vier jaar hun fijne natuurlijke zonnebrand die dus niet tot nauwelijks een witte waas achterlaat op je huid. In deze blog vertel ik waarom het belangrijk is om je huid goed te beschermen met een SPF. Ook neem ik je graag mee in de wereld van natuurlijke zonnebrand en komt mijn favoriete zonnebrand van The Ohm Collection aan bod. Scroll dus snel verder als je nog zoekende bent naar een goede natuurlijke zonnebrand voor de lente en zomer.

Bescherming van je huid in de zon

De zon heeft veel belangrijke gezondheidsvoordelen. Zo maak je bijvoorbeeld vitamine D aan door de zon, een belangrijke bouwsteen voor ons lichaam. Ook maak je door zonlicht endorfine en serotonine aan ( dit zijn belangrijke gelukshormonen die zorgen voor all the happy feels ). Maar de zon heeft ook een keerzijde. Want als je je huid niet goed beschermt tijdens het zonnen kan de zon ook ontzettend schadelijk zijn. Dit onderwerp kwam tijdens mijn opleiding als schoonheidsspecialiste dan ook vaak aan bod; bescherm je huid goed tegen de schadelijke uv-straling van de zon!

De laatste jaren is het steeds belangrijker geworden om je huid goed in te smeren. De uv-straling is namelijk ontzettend sterk geworden, dit komt mede door de steeds dunner wordende ozonlaag. Waardoor we dus blootgesteld worden aan de schadelijke effecten van het zonlicht. De UV-stralen veroorzaken beschadigingen in het DNA, de bouwstenen van de huidcellen. Echter, ook het vermogen om deze schade te herstellen wordt door de straling aangetast. Gebrek aan herstellend vermogen van de huid leidt tot veroudering van de huid (slappere huid, rimpels), goedaardige gezwellen (verhoorningen en ouderdomswratjes), maar ook tot huidkanker. Genoeg redenen om je huid dus goed te beschermen! En als je verstandig met de zon om gaat en je je huid goed insmeert kun je gelukkig nog steeds genieten van alle voordelen van het zonnetje.

Chemische filters v.s natuurlijke filters wat is het verschil?

Door je huid in te smeren met een SPF bescherm je je huid tegen zon-verbranding en verklein je de kans op huidveroudering en huidkanker. Maar hoe werkt dat dan precies? Het belangrijkste ingrediënt in een zonnebrand zijn de filters. Dit zijn de bestanddelen in je zonnebrandcrème die je beschermen tegen UV-B en eventueel UV-A. Je hebt zonnebrand met chemische zonnefilters en met minerale zonnefilters.

Chemische zonnefilters

In de meeste zonnebrandcrèmes wordt gebruik gemaakt van chemische filters. De moleculen absorberen de straling en zetten de energie om in een onschadelijke vorm. Ze beschermen je huid tijdelijk tegen de zon en laten geen witte waas achter. Het nadeel van chemische filters is dat ze instabiel zijn in combinatie met UV-licht. Dit betekent dat de bescherming vermindert als deze wordt blootgesteld aan de zon. Ook komen deze chemische filters uiteindelijk in je bloedbaan terecht waardoor ze de hormoonbalans verstoren. Daarnaast belanden deze chemische filters ook nog eens in het milieu. Chemicaliën die in zonnebrand zitten zijn extreem giftig voor vissen en vernietigen het plankton. Je kunt dus wel stellen dat je een zonnebrand met een chemisch filter beter achterwege kunt laten.

Minerale zonnefilters

Dan heb je ook nog de minerale filters. Een mineraal filter bevat twee anorganische stoffen, titaniumdioxide en zinkoxide. Deze ingrediënten werken als een soort spiegel ( dus een laagje wat op je huid blijft liggen) en zorgen voor reflectie en verstrooiing van het UV-licht. Deze ‘natuurlijke’ zonnefilters beschermen zowel tegen UVA- als UVB-straling. Met dit type zonnefilter heb je de minste kans op huidirritatie of een allergische reactie. Ook dringen deze filters niet door in je bloedbaan waardoor het sowieso al een gezondere keuze is dan een zonnebrand met een chemisch filter.

Dan is de keuze makkelijk gemaakt toch? Helaas ligt het niet zo simpel. Want hoe hoger de SPF in een mineraal zonnefilter, des te groter de witte waas die achterblijft op de huid. Die witte waas wordt als dusdanig storend ervaren ( dat kan ik uit eigen ervaring beamen ) dat er een technologie is ontwikkeld om deze witte waas door zonnebrand weg te nemen. Dit wordt gedaan door de aanwezige mineralen te verkleinen tot zogenoemde nanodeeltjes.

Nanodeeltjes in je zonnebrand

Nanodeeltjes zijn vaak niet veel groter dan een miljoenste millimeter. De deeltjes zijn klein genoeg om door de huid heen te dringen en in je bloedbaan terecht te komen. Om dit tegen te gaan worden de micro- en/of nanodeeltjes verpakt (gecoat) in een beschermend silica- of aluminiumoxidelaagje. Er bestaat twijfel over de veiligheid van nanodeeltjes in het algemeen (niet alleen in zonnebrandcrème) omdat hoe kleiner de deeltjes zijn des te groter het risico is dat de deeltjes worden opgenomen in je lichaam. Tot het tegendeel bewezen is kun je nanodeeltjes dus beter mijden.

zonnebrand

Sun Safe 100 % natuurlijke zonnebrand

Ik heb al vaker een blogpost geschreven over de fijne producten van The Ohm Collection. The Ohm Collection is een Nederlands merk dat bestaat uit een groep jonge pioniers (en een aantal oude) die graag producten maken die werken. Mooie en effectieve producten die zowel mensen als de planeet ten goede komen. Klik hier als je meer wilt weten over dit merk.

Sun Safe zonnebrandcrème is 100 % reef friendly, het verstoort het zeeleven niet. Uiteraard is Sun Safe vrij van synthetische filters en andere synthetische ingrediënten. Het laat niet tot nauwelijks een laagje achter op de huid, en bevat ingrediënten die de huid ontgiften en huidveroudering tegen gaan. Sun Safe is verkrijgbaar in twee varianten SPF 15 en SPF 30. Ik gebruik het liefst SPF 30 deze kost €29,95 ( 150 ml ) of €17,95 ( 75 ml ).

Mijn ervaring met Sun Safe

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen gebruik ik de zonnebrand van The Ohm Collection nu al weer een hele poos. Inmiddels is mijn familie ook fan geworden van dit product ( mijn moeder, tante en nichtjes gebruiken het nu allemaal ). En dat kan ook niet anders want de geur van deze zonnebrand is hemels! De zonnebrand ruikt naar een heerlijk relaxt dagje vertoeven op het strand onder de palmbomen.

Het is mooi meegenomen dat de zonnebrand lekker ruikt maar de werking van de zonnebrandcrème is uiteraard belangrijker. Sterker nog de werking beïnvloedt of je een product niet of juist wel vaker koopt. Ik heb de zonnebrand nu al een aantal keer opnieuw aangeschaft. Daaraan kun je dus wel merken dat ik het een heel fijn product vind. De zonnebrand heeft een fijne structuur en smeert makkelijk uit. In vergelijking met een reguliere zonnebrand ( met chemisch filter ) moet ik de zonnebrand wat beter uitsmeren zodat het witte waasje wat een klein tikkeltje zichtbaar is snel verdwijnt. Dat witte waasje is alleen zichtbaar bij het aanbrengen en na een paar minuten zie je er niets meer van. Bij andere natuurlijke merken bleef de witte waas namelijk als een dik filter op mijn huid liggen.

Daarnaast beschermt deze zonnebrand niet alleen tegen straling en huidveroudering maar tegelijkertijd voedt en verzorgt hij de huid ook met prachtige ingrediënten zoals fair trade shea butter en biologische kokosolie. Voor mij is het een belangrijk uitgangspunt dat een product voor 100 % uit natuurlijke ingrediënten bestaat. Daarnaast is het mooi meegenomen dat het product ook nog eens dierproefvrij, vegan en reef friendly is. De geur, de werking en de filosofie achter dit merk zorgen ervoor dat ik keer op keer weer voor de Sun Safe ga. Ben jij ook enthousiast geworden na het lezen van deze review en wil je de Sun Safe van The Ohm Collection ook graag proberen? Via deze link kun je een tester bestellen. De tester bevat 5 ml, zo kun je eerst eens proberen of deze zonnebrand ook iets voor jou is voordat je de grote variant bestelt.

zonnebrand
Ingrediënten

aqua, organic sesam seed oil, organic olive oil, 25 % non-nano uncoated zinc oxide, organic coconut oil, pomegranate sterols, organic cacao seed butter, vegan carnauba wax, fair trade shea butter, organic carrot root oil, zeolite, xanthan gum, organic calendula flower extract, yarrow extract, organic sea buckthorn pulp extract, organic raspberry seed oil, glyceryl stearate from citrus acid, cetearyl alcohol herbal wax, natural coconut & vanilla blend, organic lavender oil, vitamine E, citric acid, glyceryl caprylate, non-nano silver citrate, limonene, linalool

Keurmerken: Cruelty Free, Vegan, Reef Safe

Land van productie: Made in Europe

Online verkrijgbaar: https://www.theohmcollection.com/products/sun-safe/

Bronnen: foto strand door thiago japyassu via Pexels

Deze review/post is tot stand gekomen in samenwerking met een merk/bedrijf. Lees hier ook mijn disclaimer.

1 gedachte over “Zonnebrand op natuurlijke basis zonder witte waas”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.