tampons
alles Bodycare Other

Tampons zonder chemische stoffen

Vanaf het moment dat ik voor het eerst ongesteld werd , ben ik maandverband en ( voornamelijk ) tampons gaan gebruiken. Nog geen 100 jaar geleden waren er geen tampons, en ook was het maandverband lang niet zo praktisch als tegenwoordig. Daarom ben ik dankbaar dat we in dit tijdperk leven, althans wat betreft de revolutie op dit gebied. Ik ben er namelijk altijd vanuit gegaan dat tampons en maandverband veilige middelen zijn om te gebruiken tijdens de menstruatie.

Maar is dat wel zo veilig? 

Maar niets is minder waar. Ik stuitte tijdens mijn zoektocht naar natuurlijke producten via het boek Giftige Schoonheid op een hele andere waarheid. In een geschreven stuk over talkpoeder las ik het volgende : Hoewel talkpoeder duidelijk verband houdt met eierstokkanker, gebruikt één op de vijf vrouwen regelmatig talkpoeder in het genitale gebied , rechtstreeks of via inlegkruisjes, tampons en pessaria.

Dit was voor mij een schok om te lezen , en ik wilde er natuurlijk gelijk meer over weten. Helaas is er net zoals in de beauty branche weinig transparantie bij de bedrijven die deze producten produceren. Bedrijven mogen naar eigen inzicht ingrediënten toevoegen , en zijn niet verplicht om deze op de verpakking te zetten. Na enige research op google kwam ik er al snel achter dat er regelmatig pesticiden, chloor en andere synthetische stoffen worden gebruikt in o.a tampons. Je kunt je vast wel voorstellen dat dit een zeer nadelig effect op je lichaam zal hebben. Het meest schokkende van dit verhaal , is dat dit producten zijn die alle vrouwen vanaf hun eerste ongesteldheid gebruiken. Hoeveel chemische stoffen heb ik hierdoor onbewust al binnen had gekregen? En hoeveel heb jij er inmiddels al binnen gekregen?

Gelukkig zijn er wel alternatieven..

Er zijn namelijk ook merken die bewust kiezen om al deze chemische stoffen niet toe te voegen aan hun producten. De prijzen hiervan liggen misschien wel ietsje hoger , maar dat is altijd zo met biologische en natuurlijke producten. Persoonlijk leg ik hier zelf graag wat extra geld voor op de toonbank, wetende dat mijn producten veilig zijn om te gebruiken. Er zijn twee merken die ik hieronder graag kort wil uitlichten. Dit zijn twee merken die ik al tijden gebruik en waar ik zeer tevreden over ben.

Natracare

Natracare is in 1989 opgericht door Susie Hewson. Het is ’s werelds eerste alternatief op dit gebied. De producten zijn uitsluitend gemaakt van biologisch gecertificeerd 100% katoen. Naast tampons & maandverband heeft Natracare ook een ruim assortiment producten voor de hygiëne van vrouwen , en ook producten die veilig zijn om te gebruiken voor baby’s. 

Verkrijgbaar: in reform/natuur winkels, of op het internet ( bijv. http://www.biggreensmile.nl )

Prijs: inlegkruisjes vanaf € 2,30 , maandverband vanaf € 3,05 , tampons vanaf € 2,50

Yoni care

Yoni is opgericht door twee Nederlandse dames , Mariah & Wendelien. Mariah kreeg op haar dertigste baarmoederhalskanker. Haar arts adviseerde haar om tampons van 100% katoen zonder toevoegingen te gaan gebruiken. Ze was verbaasd: ‘Wat zit er dan allemaal in gewone tampons?’ Samen met Wendelien is ze op onderzoek uitgegaan. Ze vonden het hoogtijd voor een verandering.. En zo is Yoni ontstaan. Yoni verspreid het verhaal én biedt een biologisch katoenen alternatief aan.

Verkrijgbaar: Etos, Marqt , Albert Heijn, en online kun je een kijkje nemen op website van Yoni Care.

Kosten: inlegkruisjes vanaf €3,99,  maandverband vanaf €3,99 , tampons vanaf €3,99

Bron : Giftige Schoonheid , Natracare, Yoni

Dit artikel is geen samenwerking maar bevat wel affiliate links. Lees hier ook mijn disclaimer.

3 gedachten over “Tampons zonder chemische stoffen”

  1. Helemaal mee eens! Toen ik door een vriendin werd gewezen op de giftige stoffen in regulier maandverband hield ik er ook terstond mee op het te gebruiken. Sindsdien zweer ik bij natuurlijk maandverband!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.