alles Other

5 x minder plastic ( afval ) in je badkamer

Plastic, plastic en nog eens plastic. Als je goed om je heen kijkt zie je dat plastic overal is. Zo schrijft Greenpeace op haar website dat er maar liefst elke minuut een vuilniswagen aan plastic afval in onze oceanen verdwijnt. Waarvan 94% op de zeebodem terecht komt, 1% rond blijft drijven en 5% aanspoelt. De gevolgen hiervan zijn enorm. Jaarlijks dood plastic afval meer dan 100.000 zeedieren, 1 op de drie zeeschildpadden heeft plastic ingeslikt, en microplastics wordt zelfs gevonden in tafelzout en in menselijke ontlasting.

Dat moet en kan anders. Gelukkig kun je zelf veel doen tegen de alsmaar groeiende plastic soep, want een betere wereld begint bij jezelf toch? Ik gebruik al acht jaar natuurlijke cosmetica maar in mijn badkamer staan nog teveel plastic ( wegwerp ) producten. Stap voor stap probeer ik daar verandering in te brengen. Vandaag deel ik 5 makkelijke tips met je om het plastic gebruik in de badkamer te reduceren. Lees je mee?

Minder plastic in je badkamer in simpele stappen

Het liefst zou ik al het onnodige plastic in mijn badkamer direct willen vervangen. Maar dat is geen milieuvriendelijke optie. Bovendien voel je dat ook direct in je portemonnee. Duurzame producten kosten meestal meer geld ( maar op langer termijn bespaar je er enorm mee en is het de investering waard). Daarom raad ik je aan om alles rustig te vervangen. Zodra een product op is vervang je die voor een duurzaam product, net zo lang totdat je hele badkamer plastic vrij is.

1. Beat the microbead

Een van de belangrijkste stappen die je kunt zetten in het weren van plastic is het mijden van microbeads in huidverzorgingsproducten en cosmetica. Microbeads zijn kleine plastic bolletjes die met het blote oog nauwelijks te zien zijn. Ze worden aan verzorgingsproducten toegevoegd voor een schurend/reinigend effect of om het product mooier te laten lijken. Het zit niet alleen in verzorgingsproducten zoals scrub, maar ook in tandpasta, zeep, facewash, douchegel en zonnebrand.

Maar waarom zijn die microbeads dan zo slecht? Na een scrub beurt of het poetsen van je tanden spoel je het water dat vervuild is weg door de afvoer. Vanuit je afvoer komt dit in het rioolwater terecht en vervolgens in een afvalwaterzuiveringsinstallatie. Een deel van die plastic deeltjes worden uit dit water gezuiverd, maar helaas niet alles, waardoor microbeads eindeloos in het watermilieu rond blijven circuleren en uiteindelijk terecht komen in het zeewater. Eenmaal in het zeewater eten o.a de vissen dit op en zo komt het uiteindelijk weer op ons eigen bordje terecht ( en dus ook in ons lichaam). Daarom is het verstandig om over te stappen op 100 % natuurlijke cosmetica en microbeads te vermijden. Wil je meer weten over dit onderwerp lees dan ook mijn blog over microbeads.

2. Vervang wegwerpproducten

Wasbare wattenschijfjes

Dagelijks gebruiken we ontzettend veel wegwerpproducten. Denk maar eens aan wattenschijfjes. De gewone katoenen variant gooi je na één keer gebruik weg, enorm zonde toch? Zeker als je weet hoeveel water en bestrijdingsmiddelen er worden gebruikt voor de katoenteelt. Gelukkig is er een zero-waste oplossing. Begin dit jaar ben ik overgestapt op wasbare wattenschijfjes en sindsdien heb ik nooit meer wegwerp wattenschijfjes gekocht. Na het reinigen van je gezicht met de wattenschijfjes was je ze op 60 graden samen met je handdoeken weer uit, en kun je ze opnieuw gebruiken. Beter voor het milieu en uiteindelijk ook voor je portemonnee. Wasbare wattenschijfjes zijn verkrijgbaar voor diverse prijzen en in verschillende aantallen ( let bij het aanschaffen wel op een bio keurmerk ). Ik gebruik er ongeveer 12 per week als ik elke dag make-up draag. Ik heb de wattenschijfjes aangeschaft bij de lokale Bio winkel bij mij in de buurt. Maar je kunt ze ook bestellen via Dille & Kamille voor € 15,95.

Herbruikbare wattenstaafjes

En dan gaan we van wattenschijfjes naar wattenstaafjes. Weet je nog dat bekende plaatje van een zeepaardje gewikkeld in een wattenstaafje? Wattenstaafjes staan op nr. 6 van de meest gevonden troep op het strand! Gelukkig is ook daar een zero-waste alternatief voor. Je kunt natuurlijk voor bamboe wattenstaafjes kiezen ( wat al een betere optie is dan plastic wattenstaafjes maar ook dit blijft een wegwerpproduct ).

Daarom heb ik onlangs geïnvesteerd in een herbruikbaar wattenstaafje van het merk LastSwab. Het staafje zelf is wel gemaakt van plastic, maar het doosje waarin hij zit is van mais plastic en dus biologisch afbreekbaar. Het puntje waar je je oren mee schoonmaakt of make-up mee aanbrengt is gemaakt van synthetisch rubber. Het is een product wat super lang mee gaat en wat ook makkelijk gesteriliseerd kan worden. LastSwab heeft twee varianten; een herbruikbaar wattenstaafje om je oren mee schoon te maken en een herbruikbaar wattenstaafje om te gebruiken voor make-up. Binnenkort zal ik een uitgebreide review schrijven over dit product. Dus hou mijn blog goed in de gaten. Ben je nieuwsgierig naar dit herbruikbare wattenstaafje? Je kunt hem o.a bestellen op de website van Levenzonderafval.

En zo zijn er nog een aantal wegwerpproducten die je makkelijk kunt vervangen in de badkamer denk maar eens aan tampons, maandverband en scheermesjes. Maar zo ver ben ik eerlijk gezegd nog niet. Wellicht lees je daar later dit jaar meer over. Als jij dat al wel bent deel dan gerust je tips met me sharing = caring!

3. Plastic vrij je haren wassen

En dan komen we aan bij nog zo’n grote plastic vervuiler in je badkamer. Namelijk bodywash, shampoo en conditioner. Al deze producten zijn verpakt in plastic flessen. Waar we jaarlijks met z’n allen heel wat van slijten. Gelukkig zijn hier tegenwoordig ook veel zero-waste alternatieven voor te vinden. Bodywash, shampoo en conditioner wordt ook gemaakt in een vaste vorm ( body bars, shampoo bars, en solid conditioner ). In plaats van een vloeibaar product heb je dus een vast blok zeep. Het kan soms wel even zoeken zijn voordat je een bar vindt die aan al je eisen voldoet. De bars van het Nieuw-Zeelandse merk Ethique zijn mijn favoriet en kan ik je van harte aanbevelen. Wist je dat wanneer je een shampoo bar koopt je maar liefst 5 plastic flessen bespaart en 5,1 liter water?! Wil je meer lezen over plastic vrij je haren wassen klik dan hier.

4. Mondverzorging

Voor mondverzorging worden ook best veel wegwerpproducten gebruikt zoals raggertjes, tubes tandpasta, flosdraad en tandenborstels. Ook op dit gebied is het makkelijk om te switchen naar een duurzame variant. Je kunt je je plastic tandenborstel vervangen voor een bamboe variant. Bamboe is biologisch afbreekbaar en groeit heel snel (wel 5-20 cm per dag!). Ondanks dat het geen hout- maar een grassoort is, heeft het een hele hoge hardheid. Dit maakt het geschikt voor vele toepassingen in en om het huis, waaronder voor tandenborstels. Het type bamboe dat gebruikt wordt voor tandenborstels wordt niet door de pandabeer gegeten, dus de panda houdt gelukkig genoeg voedsel over.

Ik gebruik zelf het liefst de bamboe tandenborstels van het merk Humble Brush. Deze kun je bestellen via Big Green Smile. Ook kun je investeren in duurzame raggertjes en kun je voor mouthtabs kiezen ipv tandpasta uit een plastic tube. Kari van Columns by Kari heeft hier al vaker over geschreven, wil je meer weten neem dan eens een kijkje op haar blog.

minder plastic

5. Plastic vrije deodorant

Deodorant zit vaak in spuitbussen met een plastic dop. Reguliere deodorant is ontzettend slecht voor je gezondheid, omdat het aluminium bevat om die reden kun je dan ook beter voor een natuurlijke variant kiezen. Maar helaas is veel natuurlijke deodorant ook verpakt in plastic. We Love The Planet is een merk met liefde voor de planeet en dat is voelbaar! Al hun geweldige natuurlijke deodorant producten zijn verpakt in materiaal dat makkelijk te recyclen is. Ik gebruik het liefste de deodorant stick deze is gemaakt van karton en is een mooi zero-waste alternatief voor alle plastic verpakkingen. Je shopt deze zero-waste deo o.a via Big Green Smile.

Foto’s : via Pexels

Bronnen : Greenpeace

Dit artikel is geen samenwerking maar bevat wel affiliate links. Lees hier ook mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.