groen
alles SUSTAINABLE LIFESTYLE

Groen, Groener,Groenst!

Vijf tips voor een verzorgingsroutine die groen is

Ben jij dit nieuwe jaar ook vol goede voornemens van start gegaan? En is het èèn van je goede voornemens om dit jaar te consuminderen, geen voedsel meer te verspillen, en nee te zeggen tegen plastic? Kortom beter om het milieu denken?! Goed bezig, maar het kan altijd nog beter. Want wist je dat de beauty industrie op de auto industrie na de allergrootste industrie ter wereld is! En dat betekend helaas ook heel veel vervuiling…

Daarom vraag ik je vandaag om ook eens naar je eigen verzorgingsroutine te kijken. Want zeg eens eerlijk heb jij echt al die potjes nodig die in de badkamer staan? En heb je voor elk jurkje een andere kleur nagellak nodig? Waarschijnlijk niet , en wist je dat het ontzettend makkelijk is om je verzorgingsroutine een stukje groener te maken! Zeven jaar geleden ben ik hier zelf mee begonnen, en dat was soms een hele zoektocht. Maar inmiddels heb ik genoeg tips om met je te delen. Speciaal voor jou heb ik daarom vijf tips op een rijtje gezet om je verzorgingsroutine een stukje groener te maken. Lees je mee?

1. Let op keurmerken

Dat mensen steeds bewuster worden van wat ze op hun huid smeren, dat hebben de slimmeriken van de beauty-industrie natuurlijk ook wel door. Daarom wordt je tegenwoordig bijna dood gegooid met claims als : natuurlijk, all natural, organic, chemical free, toxic-free, dermatologisch getest etc. Maar zodra jij de ingredientenlijst van de producten kunt lezen is helaas niets minder waar..

Want wist je dat wanneer een product slechts voor 10% uit natuurlijke ingrediënten bestaat het al een natuurlijk product genoemd mag worden? Dit betekent dat elke producent de claim ‘natuurlijk’ vrij op de verpakking kan zetten, zelfs als dit niet klopt met de inhoud. Dit noemen we ook wel ‘greenwashing’, wat inhoudt dat een product een ‘groen’ en gezond imago aangemeten krijgt, zonder dat dit daadwerkelijk zo is. Daarom is het van groot belang dat je op keurmerken let! Natuurcosmetica is namelijk goed te herkennen aan bepaalde keurmerken. Er zijn in Europa diverse instanties die richtlijnen hebben opgesteld voor natuurlijke cosmetica. Al deze keurmerken hebben hun eigen keurmerk-logo die producten alleen maar mogen voeren als ze aan bepaalde (strenge) eisen voldoen. Deze richtlijnen worden streng gecontroleerd. Kortom een product met een biologisch keurmerk voor cosmetica is de beste garantie dat je een product in handen hebt waar jij, de mensen om je heen en de aarde blij van worden. De belangrijkste keurmerken kun je terug vinden in mijn vorige blogpost https://www.basedonnature.nl/keurmerken/

2. Say no to plastic

Plastic is not that fantastic! Helaas komen we steeds meer achter de pijnlijke waarheid over welke invloed plastic heeft op ons milieu, de aarde en op onszelf. Ook de beauty industrie maakt helaas gretig gebruik van het goedkope materiaal plastic. Wist je dat er jaarlijks meer dan twee miljard plastic tandenborstels op de vuilstort belanden. En dat zijn alleen nog maar tandenborstels… Reken maar eens uit hoeveel lege plastic douche & shampoo verpakkingen er dan wel niet terecht komen op die als maar groeiende vuilnishoop.

De beste optie is daarom om een verpakkingsvrij product aan te schaffen. Dat is pas zero-waste! Er komen gelukkig steeds meer producten op de markt die helemaal verpakkingsvrij zijn. Haarzeep, zeep, en douchegel zijn hier goede voorbeelden van. Ik gebruik zelf sinds een paar jaar geen douchegel meer in een plastic verpakking. Call me old fashion maar ik ben weer terug gegaan naar een stuk zeep, zonder verpakking dus. Daarnaast kun je opzoek gaan naar merken die milieuvriendelijke verpakkingen gebruiken zoals glas, aliminium of pet-flessen ( pet-flessen zijn volledig recyclebaar en bevatten géén Bisphenol A (BPA), noch ftalaten). Goede voorbeelden hiervan zijn o.a Weleda, Dr.Hauschka en Lush.

En heb je wel eens gehoord van Microbeads? Grote kans dat er Microbeads in je scrub, tandpasta of gezichtszeep zit! Microbeads zijn namelijk kleine stukjes plastic die veel gebruikt wordt in cosmetica. Veel mensen kunnen deze stoffen niet herkennen op de ingrediëntenlijst terwijl deze microplastics erg schadelijk zijn voor het milieu. Ze komen namelijk in het riool terecht maar door hun grootte kunnen ze niet uit het water gefilterd worden waardoor ze in het milieu terechtkomen. Hier worden ze vervolgens opgegeten door dieren waarvoor deze deeltjes schadelijk kunnen zijn. Wanneer je ingrediënten op de lijst ziet staan zoals polyethyleen (PE), polystyreen (PS) polypropyleen (PP), polyethyleentereftalaat (PET) of polymethylmethacrylaat (PMMA) dan weet je dat er plastic in zit en dat je het product beter kan vermijden. 

3. Do it yourself

Met slechts een paar ingrediënten kan jij al je eigen verzorgingsproducten maken. En vaak hoef je daar niet eens de deur voor uit, deze ingrediënten zijn meestal terug te vinden in je keukenkastje. Zo maak ik bijvoorbeeld 1 keer per maand een lekkere verzorgende koffiescrub voor mijn hele lichaam. Met pure ingrediënten zoals olijfolie, suiker en wat koffiedik ( het bezinksel dat overblijft na het zetten van koffie) , en met slechts een paar minuten van mijn eigen tijd heb ik al een verzorgingsproduct gemaakt. Natuurlijke ingrediënten, milieuvriendelijk, verpakkingsvrij, zero-waste, en ook nog eens super goed voor mijn huid. En 100 % groen, zo makkelijk is dat dus. Voor meer DIY inspiratie kun je een kijkje nemen onder het kopje DIY op mijn blog. Daarnaast zijn er ook leuke boeken geschreven over hoe je je eigen cosmetica kunt maken. Natuurlijk mooi is hier een goed voorbeeld van & Natuurlijke Cosmetica, beide boeken zijn verkrijgbaar op bol.com

4. Koop in bulk

Er zijn producten zoals shampoo, conditioner en douchegel die je in bulk kopen kunt. Je bewaart dan de lege verpakking van bijv. je shampoo en vult deze bij uit je bulk. Een product in bulk kopen is misschien een grote investering en ik kan me voorstellen dat dit niet voor iedereen weggelegd is. Maar uiteindelijk bespaar je wel veel geld ( want kopen in bulk is uiteindelijk goedkoper ) en heel veel plastic flessen! Op dit moment koop ik nog geen shampoo in bulk maar ik ben wel van plan om hier binnenkort mee te starten ( dus heb jij nog goede bulk tips laat het me dan vooral even weten). Je kunt voor natuurlijke bulk producten o.a terecht bij https://www.biggreensmile.nl 

5. Less is more

Een goed motto om mee te starten is LESS = MORE. Want des te minder des te beter natuurlijk. Vroeger had ik wel 20 nagellak potjes in de kast staan. Terwijl ik van de 20 potjes maar drie kleuren daadwerkelijk droeg, belachelijk natuurlijk want al die potjes gooi je uiteindelijk weg als ze uitgedroogd zijn. Ga daarom maar eens goed na of je al die producten nodig hebt. Maak de producten die je nu nog hebt op of geef ze weg. Begin met een schone lei en kies verstandig, koop dus minder. Zo heb ik bijvoorbeeld geïnvesteerd in goede nagellak van het merk ZOYA. Deze nagellak mag dan wat duurder zijn, het is wel een veilige keuze. Ik heb gekozen voor de drie kleuren die ik het meest gebruik zoals rood, roze en doorzichtig. Investeer dus net zoals bij kleding in een aantal goede basics.

En dan komen we aan bij mijn laatste tip sommige producten kun je gebruiken voor meerdere doeleinden. Zo kun je je lippenstift bijvoorbeeld ook als blush gebruiken. En kun je de Skin Food van Weleda niet alleen als handcrème gebruiken maar ook als highlighter voor je make-up. Wanneer je kiest voor producten die multifunctioneel zijn , hoef je uiteindelijk ook minder te kopen.

Ben jij al bewust bezig om je beautyritueel duurzamer te maken? Heb je tips die je wilt delen? Laat ze dan hieronder achter in een comment, ik ben heel benieuwd.Because sharing = caring right?! P.s volgende week deel ik mijn favoriete groene webshops met je lees je dan ook weer mee?

Dit artikel is geen samenwerking maar bevat wel affiliate links. Lees hier ook mijn disclaimer.

1 gedachte over “Groen, Groener,Groenst!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.